Menu Sluiten

Digitaal afscheid

Als ik het zo intik, klinkt het heel heftig.

Maar ‘t valt mee. Zo heftig is het niet.

Wat is er aan de hand? Ik neem afscheid, digitaal. Niet helemaal, maar wel van Facebook, Instagram en (heel binnenkort) ook WhatsApp.

Ik heb de afgelopen weken steeds meer gemerkt dat ik met Facebook nauwelijks nog iets doe. Contact met m’n “vrienden” daar is minimaal en vaak eenrichtingsverkeer en daar ben ik wel een beetje klaar mee. Zelf iets plaatsen op Facebook doe ik al tijden niet, nieuwe vrienden maken evenmin. De oorspronkelijke reden om in 2008 aan te melden op Facebook (contact met familie in Canada) voegt niks meer toe. Het contact online is net zo verwaterd als het contact in het echte leven… en ook allemaal zo eenzijdig als maar zijn kan. Daarom: weg met die apps. Rust in mijn hoofd.

 

Instagram: onderdeel van Facebook. Ronduit eng om te ervaren wat er op je afkomt als je besluit een nieuw account aan te maken. Ze weten alles van je, koppelen direct naar allerlei contacten terwijl ik daar (bewust) niet om vraag. De ene suggestie na de andere, terwijl ik wil beginnen “met een schone lei”. Mag blijkbaar niet. Dus: weg ermee.

 

Laatste hobbel: WhatsApp.

Het aantal mensen met wie ik via WhatsApp contact heb is (kinderen niet meegeteld) welgeteld op minder dan 2 handen te tellen. Ook hier weer veel eenrichtingsverkeer, waar ik een beetje klaar mee ben. Dus, die gaat er binnenkort ook uit. Misschien wel sneller dan ik zelf denk. Gewoon rigoreus die stap zetten.

 

Helemaal offline ga ik natuurlijk niet. Dat zou te ver gaan. Daarvoor vind ik het online te leuk, te interessant. Emailen kan altijd: post en dan een apenstaart, gevolgd door mijn domeinnaam (zie je adresbalk). Bellen mag ook, moet je eens proberen. Hartstikke ouderwets, maar je hoort elkaars stem weer eens. Je hebt m’n nummer ongetwijfeld en anders moet je maar eens goed zoeken. Het staat ergens op deze website. Weliswaar m’n “zakelijke” nummer, maar toch. SMS is ook een mogelijk. Vodafone doet best veel moeite om een netwerk in de lucht te houden daarvoor. Voor mij is sms versturen gratis (ofwel inbegrepen in mijn abonnement) en voor jou misschien ook wel.

Dan tot slot een chat-applicatie die ik wel zal behouden: Telegram. Is van de Russen, dus misschien wel eng, maar lang niet zo in opspraak als Facebook met al zijn privacy-schandalen. Gooi m’n voor- en achternaam eens in die app, na de apenstaart en je vindt me snel genoeg.

 

Voor de game-liefhebbers ben ik te vinden op Discord en Twitch. Gewoon even op mijn naam zoeken (ja, m’n echte naam) en je vindt me in no time.

 

Opties genoeg, ik verdwijn niet helemaal uit de bits en bytes maar ik ga wel minderen. Losbreken uit de massa. Omdat het kan, met de illusie van vrije wil die ik heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord